دانستني هاي زيبايي

خال؛ زشت یا زیبا - قسمت دوم

آیا خال‌های دیگری وجود دارند که در این تقسیم‌بندی نباشند؟mole1
بله، خال‌هاي ديگري در بدن وجود دارند مانند: خال هاله‌دار، خال آبي و خال ديسپلاستيك.

خال هاله‌دار: در اطراف اين نوع خال‌ حاشيه‌اي از پوست سفيد به پهناي 25 ميلي‌متر وجود دارد و بيشتر در سنين بلوغ ديده مي‌شود. شايع‌ترين محل اين نوع خال در پشت است. واكنش‌هاي ايمنی مي‌توانند باعث بي‌رنگ شدن اطراف خال و حتي باعث كنترل و از بين رفتن خال شوند. اين نوع از خال در افراد جوان نيازي به پيگيري ندارد اما در افراد مسن‌تر بايد ملانوم بدخيم را در نظر گرفت و در صورت هر گونه شك برای نمونه‌برداري اقدام کرد.


خال آبي: خال آبي برجستگي آبي رنگ با سطح صاف و اندكي برجسته با قطر كمتر از يك سانتي‌متر است. شايع‌ترين محل آن در اندام‌ها، كفل و صورت است. يك نوع آن احتمال بدخيمي دارد و در صورتي كه از نظر زيبايي مسئله‌ساز باشد مي‌توان آن را به وسيله جراحي خارج كرد. همچنين اين خال‌ها بايد به صورت عمقي و تا لايه چربي زير جلدي برداشته شوند تا عود نكنند.

خال ديسپلاستيك: اين خال‌هاي غيرعادي و بدشكل در 2 تا 5 درصد جوانان و بالغين ديده مي‌شوند. خال‌هاي ديسپلاستيك قطري بيش از پنج ميلي‌متر دارند، داراي حاشيه‌اي نامنظم هستند و درجاتي از التهاب و تغيير رنگ در آنها ديده مي‌شود. اين خال‌ها استعداد بيشتري براي تبديل به ملانوم بدخيم دارند و به مجرد هرگونه تغييري بايد اين خال‌ها را برداشت.


تغييرات خال‌ها با گذشت زمان به چه صورت است؟
خال‌ها معمولا ابتدا ضايعات قهوه‌اي رنگ مسطح و صاف شبيه كك ومك هستند. (خال جانكشنال) و با گذشت زمان بزرگ‌تر، كم رنگ‌تر و برجسته مي‌شوند (خال مركب يا خال داخل درمي). همچنين ممكن است در سطح بعضي خال‌ها موهايي رشد كند. البته بعضي از خال‌ها به همان شكل اوليه باقي مي‌مانند و تغييري نمي‌كنند. بعضي خال‌ها در سنين جواني، هنگام حاملگي، در دوران بلوغ يا در اثر تزريق ACTH تيره‌تر و بزرگتر می‌شوند و برخي اوقات خال‌هاي جديد ممكن است بروز كنند.

در چه مواقعي برای رسيدگي به خال‌ها بايد به پزشك پوست مراجعه شود؟
بیشتر خال‌ها خوش‌خيم هستند اما هر لك، خال يا ضايعه پوستي كه به طور ناگهاني دچار تغييراتي در اندازه، شكل يا رنگ خود شود نیاز به آزمایش دارند. همچنین خال‌هایی که دچار خون‌ريزي، خارش، درد يا زخم شوند نیز باید توسط پزشك مورد بررسي قرار گيرند. ممكن است متخصص پوست به بيمار اطمينان دهد كه خال مورد نظر خطرناك نيست و نيازي به عمل يا نمونه‌برداري ندارد اما در بعضی مواقع لازم است پزشك اقدام به نمونه‌برداري و برداشتن ضايعه كند و در صورتي كه مشخص شود كه خال تغييرات بدخيمي دارد بر حسب عمق و پيشرفت ضايعه باید با حاشيه مشخصي ضايعه به طور كامل برداشته شود و برای پاتولوژي فرستاده شود.

آيا خال‌ها را بايد برداشت؟
هر خالي كه داراي يك يا چند نماي غير معمول باشد مانند: عدم تقارن ضايعه، نامنظم بودن حاشيه و يكنواخت بودن رنگ خال بايد برداشته شود. همچنين خال‌هايي كه در سنين بالا به رشد خود ادامه مي‌دهند يا دچار تيرگي و تغيير شكل مي‌شوند را نيز بايد برداشت. بهتر است خال‌هايي كه در معرض اصطكاك يا تحريك مداوم هستند برداشته شوند و در آخر تعدادي از خال‌ها که بد منظره و ناخوشايند به نظر مي‌رسند و شخص به لحاظ زيبايي برای عمل جراحي آن به پزشك مراجعه مي‌كند.

روش‌های برداشتن خال چگونه است؟
برداشتن خال‌ها بر اساس سن افراد، بزرگ یا کوچک بودن خال، عمق و محل خال‌ها صورت مي‌گيرد و به دو روش جراحي و ليزر صورت مي‌گيرد. بهتر است براي برداشتن خال‌های مادرزادی از روش جراحی استفاده شود چون اين خال‌ها بزرگ و عمیق هستند. خال‌های ریز و سطحی را نیز با لیزر یا حتی کوتر (سوزاندن) می‌توان به صورت کامل از بین برد.