دانستني هاي زيبايي

خال؛ زشت یا زیبا - قسمت سوم

1كدام روش بهتر عمل مي‌كند؟
اینکه کدام روش بهتر است به عمق، اندازه خال و همچنين تشخیص پزشک متخصص بستگي دارد. امروزه کاربرد لیزر در درمان خال رو به فزونی گذاشته به طوري كه مطالعات نشان داده ليزرها در بهبود کامل خال‌های سطحی و جانکشنال موثر بوده‌اند. برخی از انواع خال‌های مادرزادی به روش لیزر اربیوم در جلسات متعدد قابل درمان است. همچنین مي‌توان با استفاده از ليزر خال‌های داخل ابرو و حتی لبه پلک‌ها را با ظرافت کامل از بین برد؛ بدون اینکه به موی ابرو یا حتی مژه آسیبی برسد. افراد بايد به اين توصيه توجه كنند كه در صورت جراحی خال به دست افراد غیر مجرب، امکان به جا گذاشتن اثر یا گودی در محل وجود دارد.

بهترین فصل برای برداشتن خال چه فصلي است؟
بهترین فصل برای برداشتن خال با توجه به روش‌ برداشتن خال متفاوت است. از آنجایی که در روش جراحی آفتاب اثر چندانی روی جای جراحی نمی‌گذارد، می‌توان در هر فصلی از این روش استفاده کر. اما روش لیزر به دلیل تأثیر نور خورشید در روند ترمیم پوست ‌بهتر است در فصل‌های سرد سال مثل پاییز و زمستان صورت بگیرد. در هر صورت در هر فصلی مراقبت‌های پس از عمل اهمیت ویژه‌ای دارد و برای شخصی که به خوبی دستورات را رعایت کند این کار در هر فصلی قابل انجام است.

 

توصيه برای مراقبت‌های بعد از برداشتن خال چيست؟
در روش جراحی فرد بايد در هفته اول بعد از جراحی از پمادهای آنتی‌بیوتیک موضعی استفاده کند و بعد از 48- ۲۴ ساعت می‌تواند صورت خود را بشوید. رعایت نکات بهداشتی و استفاده مرتب از پمادها در هفته‌های اول بعد از جراحي بسیار مهم است. سه تا پنج روز بعد از عمل بخیه‌ها کشیده می‌شوند و شخص می‌تواند بعد از کشیدن بخیه‌ها از کرم‌های ترمیم کننده استفاده کند تا جای عمل کمتر در سطح پوستش بماند.

در روش لیزر بسته به نوع لیزر مراقبت‌ها متفاوت است ولی به‌طور تقریبی بعد از گذشت چهار تا پنج روز سطح پوست تا حدودی ترمیم می‌شود اما محل برداشت خال ممکن است همچنان قرمز باشد که نیاز به استفاده مکرر و مرتب از ضد آفتاب‌های دارای SPF 30 و بالاتر را می‌طلبد. در این روش نیز می‌توان پس از انجام لیزر از کرم‌های ترمیم کننده استفاده کرد.

در روش سوزاندن به روش رادیو سرجری نیز تا یک هفته باید تمام این مراقبت‌ها صورت بگیرد و ممکن است جای عمل تا چند هفته قرمز باشد.

چه تغييراتي بعد از برداشتن خال‌ها صورت مي‌گيرد؟
معمولا بعد از برداشتن خال به روش جراحی یا لیزر، ناحیه قرمزی در محل برداشت خال ایجاد می‌شود که با گذشت چند روز تا چند هفته خود به خود این قرمزی از بین می‌رود. در صورتی که این قرمزی طولانی شود می‌توان از روش لیزر PDL یا IPL برای برطرف کردن سریع‌تر آن استفاده کرد.

در بعضی پوست‌ها مخصوصا پوست‌های سبزه امکان دارد جای خال کمی تیره‌تر شود، که آن هم طی چند هفته تا چند ماه به مرور از بین می‌رود. در صورتی که فرد می‌خواهد زودتر تیرگی را رفع کند می‌تواند از روش لیزر کیوسویچ برای بر طرف کردن آن استفاده کند.

احتمال باقی ماندن اسکار (باقی ماندن جای خال) بعد از عمل خال نیز بستگی به مهارت پزشک و نوع ترمیم پوست دارد. البته خال‌های بزرگ‌تر امکان اینکه از خود رد به جا بگذارند دارند.

خال‌هایی که روی نواحی برجسته گونه‌ها هستند نیز امکان به جا گذاشتن اسکار را دارند. همچنین خال‌های روی گردن‌، سینه و اندام احتمال به جا گذاشتن اسکار هیپرتروفیک (گوشت اضافی) دارند.

احتمال ايجاد بدخيمي (سرطان) در خال‌ها چگونه است؟
در صورتی که تغییرات گفته شده در خال مشاهده شد بايد خال مورد بررسي قرار گيرد. چرا که احتمال بدخیمی در آن وجود دارد. در صورت نبود تقارن در خال به صورتی که شکل یک طرف آن با طرف دیگر همسان نباشد، مرز لبه‌ها پاره ‌پاره، بریده ‌بریده، تار يا در ناحیه بیرونی نامنظم باشد نیز باید نوع خال بررسی شود. همچنین رنگدانه‌ها ممکن است به پوست اطراف گسترش یابند و رنگ خال یک‌دست نباشد که این خال‌ها هم باید بررسی شوند. علاوه بر این ممکن است سایه رنگ‌هایی از مشکی، قهوه‌ای و قهوه‌ای مایل به زرد نیز وجود داشته باشد یا نواحی‌ای به رنگ‌های سفید، خاکستری، قرمز، صورتی یا آبی وجود داشته باشد که معمولاً اندازه آن به سمت بزرگ شدن تغییر می‌کند. در ضمن ممکن است ملانوم‌ها بزرگ‌تر از پاک‌کن ته مداد (پنج ميلي‌متر تا نيم‌سانت) باشند که این موارد نیز می‌تواند نشانه‌هایی از بروز ملانوم باشد. ملانوم‌ها می‌توانند از لحاظ ظاهر بسیار با هم تفاوت داشته باشند و در بسیاری از آنها مشخصه‌های گفته شده نمایان می‌شود. به هر حال، در برخی ممکن است تنها یک یا دو مورد از مشخصه‌های یادشده ظاهر شود.

عود خال‌ بستگی به چه عواملی دارد ؟
عود یا بازگشت خال بستگی به عمق خال دارد. خال‌های عمیق معمولا احتمال عود بیشتری دارند. همچنين سن افراد هم در عود خال‌ها موثر است، در سنین زیر 30 سال خال‌ها سلول‌های فعالی دارند و اگر به طور کامل برداشته نشوند امکان رشد دوباره آنها وجود دارد و در این صورت پزشک باید مجدد خال عود شده را ترمیم کند. اما در سنین بالاتر معمولا احتمال برگشت خال‌ها کمتر است.

توصيه پاياني به خوانندگان 
 براي برداشتن خال خود حتما به پزشك متخصص مراجعه كنند. به دليل اينكه دیده شده است در مراکز غیرمعتبر خال‌ها را آغشته به اسيد مي‌كنند تا آنها را از بين ببرند و بسوزانند. اگر اندازه اسيد مصرفي كنترل نشده باشد شخص دچار مشكل خواهد شد و اين روش نتيجه خوبي نخواهد داشت.